Αντιδρούν εκπαιδευτικοί και γονείς στις εξετάσεις «pisa»

Την αντίθεσή τους στις εξετάσεις «pisa» εκφράζουν εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις.

Σε στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη του Καπετανάκειου στις 10 Μαΐου θα προχωρήσει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Το κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤH ΣΤΑΣH ΕΡΓΑΣΙΑΣ THΣ ΕΛΜΕ 8-11 Π.Μ. ΚΑΙ ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟΥ ΣΤΙΣ  10 ΤΟΥ ΜΑΗ, ΩΡΑ 8.00 Π.Μ 

ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «PISA» ΠΟΥ  ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ  ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘ-ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ! ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ  ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. 

Ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο και η βουλή έχει διαλυθεί, η απελθούσα κυβέρνηση  της ΝΔ έσπευσε να διακηρύξει ότι … θα συνεχιστεί αδιατάρακτα η επιβολή του  προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων, δηλ η λεγόμενη «Ελληνική Pisa» και συγχρόνως επιβεβαιώνοντας την απόλυτη προσήλωσή της στις κατευθύνσεις του ξένου κεφαλαίου και  της ντόπιας ολιγαρχίας για κτύπημα του δικαιώματος των παιδιών στις σπουδές και για  αποψίλωση του λαού από κάθε δικαίωμα και δυνατότητα στοιχειώδους μόρφωσης. 

Για το λόγο αυτό, στο παραπέντε των εκλογών, στελέχη του ΥΠΑΙΘ δήλωσαν ότι θα  συνεχιστούν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA») και ότι θα  πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, δηλ. μόλις έντεκα μέρες πριν τις εκλογές(!) Στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ΄ Δημοτικού από 300 Δημοτικά  Σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας, των οποίων οι Διευθυντές  αναμένεται να λάβουν διευκρινιστικές οδηγίες…  

Στο Ηράκλειο έχουν επιλεγεί τα παρακάτω σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γ/σιο Βιάννου ,Γ/σιο Πόμπιας και Γ/σιο Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, οι εξετάσεις αυτές «αποτυπώνουν τον βαθμό ανταπόκρισης των  μαθητών στις εξεταζόμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τους στόχους που θέτουν τα  ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών» 

Με βάση τον αντιλαϊκό νόμο 4823/2021, σκοπός των εξετάσεων αυτών είναι «η εξαγωγή  πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό  επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό  επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας». 

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA» EINAI OI ΕΞΗΣ: Η ακόμη πιο ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων 

Τα αποτελέσματα αυτών των test θα αξιοποιηθούν ως εργαλείο για την κατηγοριοποίηση των  σχολείων. Το νέο καθεστώς που θα επιβάλει η «ελληνική PISA», με τον κύκλο των τεστ, θα

στοχεύσει στην αποπομπή των πιο αδύνατων μαθητών από το σχολείο, δηλ των παιδιών  από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να  παρακολουθήσουν τα προσχεδιασμένα μαθήματα από τους «προμηθευτές» που βρίσκονται  πάνω και έξω από το σχολείο και έτσι θα καταδικάζονται, με ακόμη πιο σκληρούς όρους,, στο  μορφωτικό και κοινωνικό περιθώριο. 

Η σύνδεση της επίδοσης των μαθητών στα test με την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών 

Η επίδοση των μαθητών στα προαναφερόμενα test θα αποτελέσει επιπλέον κριτήριο  «Αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κρίνονται(!) με βάση τα αποτελέσματα των  μαθητών τους στις εξετάσεις της «Pisa».  

Στόχος των εν λόγω εξετάσεων είναι από τη μια να συγκαλύπτονται οι οξυμμένες  κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και από την άλλη να ενοχοποιείται(!) ο εκπαιδευτικός  για τη δεδομένη αποτυχία των πολλών και φτωχών μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα  της…. ιδιωτικής προπόνησης στα test πολλαπλής επιλογής και γενικώς στα μαθήματα που  πρέπει να …προμηθευτούν(!) από τους πολύμορφους εμπόρους της γνώσης.  

Είναι προφανές ότι αυτές οι συνθήκες όχι μόνο ακυρώνουν το ρόλο του δασκάλου,  μετατρέποντάς τον σε ένα εντατικοποιημένο ιμάντα στεγνής μεταβίβασης …προκαθορισμένων  μοτίβων διδασκαλίας, αλλά επιπλέον καταργούν τον συλλογικό ιστό, επιβάλλουν και  απαιτούν τον ανταγωνισμό, συνδέουν την αμοιβή με την επίδοση των μαθητών, ακυρώνουν  τα θεμέλια των εργασιακών, οικονομικών και δημοκρατικών κατακτήσεών μας.  

Η επιβολή του μοντέλου της κατάρτισης και των δεξιοτήτων. 

Η Θέσπιση της «ελληνικής PISA» έχει ακόμα ως στόχο τη να επιβάλει ως μοντέλο μαθησιακό  και συνολικότερα εκπαιδευτικό τις αντιδραστικές κατευθύνσεις των συνθηκών της ΕΕ που  αφορούν στην καθιέρωση της κατάρτισης και στην προώθηση των δεξιοτήτων που έχει ανάγκη  το σύστημα και οι μαθητές να αξιολογούνται κατά πόσο τις έχουν εμπεδώσει και αποδεκτεί. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κηρύσσει, συμπληρωματικά προς τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ, 3ωρη στάση εργασίας στις 10 Μαΐου τις ώρες διεξαγωγής του διαγωνισμού και διοργανώνει  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη του Καπετανάκειου στις 8.00 π.μ.  στην οποία καλεί του εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά,  ώστε να ακυρωθούν οι εξετάσεις.  

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου: Τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί το Υπουργείο είναι κάλπικα

Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 10/5/23 θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές της Στ’ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, η επονομαζόμενη και ελληνική PISA. Οι εξετάσεις θα αφορούν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Οι προθέσεις του ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά παρουσιάζονται «αγνές» και «άδολες». Και το ερώτημα εύλογο: καλά, γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς σε αυτές τις εξετάσεις; Δε θέλουμε μέσα από τέτοιου τύπου «μετρήσιμα» και «αξιόπιστα» δεδομένα να βελτιώσουμε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τα προγράμματα σπουδών, τη διδακτική μεθοδολογία, το εκπαιδευτικό υλικό; Αλλά και με βάση αυτά να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς;

Το έργο όμως είναι χιλιοπαιγμένο και πλέον έχουμε αρκετή πείρα τόσο από τις «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και το πού οδηγούν τέτοιου είδους εξετάσεις. 

Η απάντηση βρίσκεται στο Δελτίο Τύπου του ίδιου του ΥΠΑΙΘ:  «Η ελληνική PISA συμπληρώνει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ των τελευταίων τριών ετών». Είναι δηλαδή ένα εργαλείο που  χρησιμοποιήσει το ΥΠΑΙΘ, προκειμένου να προωθήσει τον αντιεκπαιδευτικό-αντιλαϊκό σχεδιασμό του. Αλλά και η τακτική του ΥΠΑΙΘ να χρησιμοποιεί εύηχες λέξεις θετικά φορτισμένες, προκειμένου να εφαρμόσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα είναι γνωστή. 

Τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί το Υπουργείο είναι κάλπικα. 

  1. Πώς μπορεί να μας πείσει το ΥΠΑΙΘ ότι χρησιμοποιήσει αυτές τις εξετάσεις ως μέσο για την αναβάθμιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, όταν έχει προχωρήσει σε νέα αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλες τις επιστημονικές ενώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, τους μαθητές και τους γονείς; Αλήθεια, πώς μπορεί να μας πείσει για το ενδιαφέρον του, όταν αυτά τα προγράμματα δεν τα συζήτησε με κανένα εκπαιδευτικό; Τα έβγαλε υποκριτικά στη διαβούλευση, αφού είχαν παρουσιαστεί στην τελική τους μορφή και βέβαια οι υπέρμαχοι της αξιολόγησης δεν μπήκαν καν στον κόπο να αξιολογήσουν τα προηγούμενα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και να παρουσιάσουν μια πειστική Έκθεση Αξιολόγησης στον κλάδο. 
  2. Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για αναβάθμιση του σχολείου, όταν και τη φετινή χρονιά δουλεύουν πάνω από 50.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, χιλιάδες ώρες χάνονται, οι μαθητές στοιβάζονται σε 27-30αρια τμήματα, σε σχολικά κτήρια που κάθε χρόνο γίνονται και πιο ακατάλληλα έως επικίνδυνα, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης. Αυτοί που δεν πήραν κανένα μέτρο, ώστε να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές, 

προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια γνωστικά κενά που άφησε στους μαθητές η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και τα κλειστά σχολεία αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική στήριξή του. 

Τέτοιου τύπου εξετάσεις, ειδικά στην κρίσιμη ηλικία της αποφοίτησης από το Δημοτικό, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται διεθνώς και σα στόχο έχουν την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών σε αυτή την πολύ κρίσιμη ηλικία. Στην Αγγλία στο τέλος του Primary School, ο μαθητής δίνει εξετάσεις στα Μαθηματικά και τη Γλώσσα (SAT ‘s) και με βάση τα αποτελέσματα προκύπτει το λεγόμενο flight path (προσδοκία μάθησης) η οποία τον ακολουθεί τα επόμενα μαθητικά του χρόνια και τον προσανατολίζει σε τι επίπεδο σχολείου δευτεροβάθμιας θα φοιτήσει, με βάση την έντονη ταξική διαφοροποίηση που υπάρχει στα σχολεία της Αγγλίας. Στη Γερμανία, στην ηλικία των 11 ετών, το συμβούλιο του σχολείου αποφασίζει με βάση την επίδοση του μαθητή σε ποιον από τους τρεις τύπους σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγηθεί: Hauptschule (τετραετές τεχνικό σχολείο) Realschule (πενταετές γενικού χαρακτήρα σχολείο) και Gymnasium (επταετές ή οκταετές που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο). 

Η απάντηση του ΟΟΣΑ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ανισότητες και στην αποτύπωσή τους στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι ο διαχωρισμός των μαθητών και η διοχέτευση αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε σχολεία υποβαθμισμένα, με περιεχόμενο πιο προσιτό στο επίπεδό τους, στο όνομα της «θετικής διάκρισης». Έχει αποδειχθεί σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε, ότι αυτή η τακτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για αυτούς τους μαθητές: όχι μόνο δε βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη αυτών των μαθητών, πολλώ δε μάλλον δε λειαίνει τις ταξικές ανισότητες, όπως οι ίδιοι ευαγγελίζονται, αλλά τις αποτυπώνει, παγιώνοντάς τες  Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, ο μαθητές τοποθετούνται σε τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο με βάση την επίδοσή τους στη γραφή και την ανάγνωση. Εννιά στους δέκα μαθητές που τοποθετούνται στο χαμηλό επίπεδο, παραμένουν και αποφοιτούν από αυτό. Γι΄αυτή την προοπτική ανοίγουν δρόμο!

Εμείς, οι γονείς δε θέλουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια, δε θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης τους σχεδιασμούς της ΕΕ, που υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις,  τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτό. 

Για μια ακόμα φόρα, όπως και πέρσι, σέρνουν στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση με αφορμή τις στάσεις εργασίας ΔΟΕ – ΟΛΜΕ ενάντια στις εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής P.I.S.A».

Συνειδητά όμως αποκρύπτουν ότι οι εξετάσεις τύπου P.I.S.A. εντάσσονται στα εργαλεία που η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί, προκειμένου να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό της. Καμία σχέση δεν έχουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις με την εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή δουλειά των εκπαιδευτικών στις τάξεις. Αντίθετα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σχέδιο διαφοροποίησης, σύγκρισης, κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολείων. Είναι ένα αποτυχημένο αντιεπιστημονικό «εργαλείο» που έχει απορριφθεί από την ίδια τη ζωή. Δεν είναι τυχαία η επιμονή της κυβέρνησης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Σχετίζεται άμεσα με την επαναφορά της πρότασης για «ελεύθερη γονεΐκή επιλογή» σχολείου. 

Η εσπευσμένη και με άθλιες διαδικασίες προσφυγή (κλήτευση και εκδίκαση μέσα σε 2 ώρες) είναι ακόμα μια ομολογία της αποτυχίας των κακόφημων «εξετάσεων» κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. 

  • Εδώ και τώρα απαιτούμε από ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA». 
  • Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να ενημερώσουν  τους γονείς και τους μαθητές για τις πραγματικές τους στοχεύσεις. 

Τα σχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν  στα χαρτιά!

Δυναμώνουμε την αντίσταση στα σχέδια για κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί